Izdvajamo iz Digionice

7.04.2024.

Crvenkapa, e-lektira

„Crvenkapa“ je prva digitalna lektira dostupna našim učenicima, multimedijalni edukativni sadržaj za učenike u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica.
Ovu e-lektiru za prvi razred u Digionici mogu odgledati i odslušati svi učenici, a dostupna je i djeci predškolskog uzrasta. Bajku prati i osam zabavnih „igralica“, aktivnosti kojima se djeca uz igru mogu zabaviti, ali i provjeriti koliko su zapamtila i razumjela priču. 

Prvi koraci u programiranju 

Kurs Prvi koraci u programiranju namijenjen je djevojčicama i dječacima uzrasta 10 godina i starijima, ali i svima onima koji žele da se kroz igru sa lakoćom upoznaju sa osnovnim pojmovima i procesima na kojima se bazira programiranje. 

Obradom 12 zanimljivih tema upoznajte se sa osnovama algoritamskog razmišljanja, naučite šta su promjenljive, ulazni i izlazni podaci, petlje, kako rade računari i kako se prave video igre.

PhET Naučni eksperimenti 

U okviru projekta PhET Univerziteta Kolorado kreirane su interaktivne simulacije iz oblasti matematike, fizike, hemije i biologije. PhET simulacije se temelje na opsežnim istraživanjima obrazovanja i uključuju učenike kroz intuitivno okruženje nalik igrici u kojem učenici uče kroz istraživanje i otkrivanje.

Interaktivne igre za djecu predškolskog uzrasta

Nakon kreiranja dodatnih 20 aktivnosti, Digionica trenutno sadrži 200 interaktivnih igara za djecu. Edukativne aktivnosti namijenjene su roditeljima i vaspitačima.

Ove aktivnosti intenzivno uključuju roditelje u proces ranog učenja i na taj način vaspitače i roditelje čine partnerima. One imaju za cilj da pruže podršku roditeljima u provođenju kvalitetnog vremena sa djecom u digitalnom okruženju. Igre su razvojno i tematski usklađene sa programom predškolskog obrazovanja pa ih vaspitači mogu koristiti kao dopunu redovnom radu. Ovo su prvi digitalni sadržaji kreirani da budu podrška realizaciji vaspitno obrazovnog rada.

Net prijatelji u Digionici

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje online, djeca uzrasta 9-11 godina dobila su aplikaciju NETprijatelji kako bi naučila da bezbjedno koriste internet.

Igrica ima formu kviza i vodi djecu kroz realne životne situacije na internetu učeći ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Klikni za pristup igri u Digionici

Specijalna olimpijada

U Digionici možete naći i materijale programa Specijalna olimpijada.

U kursu su dostupne osnovne informacije o programu i snimljeni treninzi.
„Mladi sportisti“ je sportski program u okviru Specijalne olimpijade namijenjen djeci sa ili bez intelektualnih smetnja u razvoju uzrasta od dvije do sedam godina. Program nudi djeci aktivnosti i igre koje su usklađene sa vještinama i sposobnostima svakog djeteta, a ujedno im omogućava da se igraju i zabavljaju u inkluzivnom okruženju.

Kan Akademija u Digionici

Digionica je bogatija za sadržaje Khan akademije raspoređene po razredima u skladu sa zvaničnim predmetnim programom za predmet matematika, koji su namijenjeni stimulisanju matematičko-logičkih vještina.